Csigadomb tanösvény

Csigadomb tanösvény

 

Korondi Csiga-domb

Aragonit bánya a korondi Csigadombon az 1930-as években.

Az aragonit általában fehéres-sárgás, narancsos, néha kékes színű karbonát kő. Nevét a spanyol Aragon folyóról kapta, ahol először felfedezték 1788-ban. Korond határában három dombon található aragonit, közülük a legjelentősebb a középső, a Csigadomb vagy Rakodó-hegy. A Romániában legnagyobb mennyiségben előforduló aragonittelep 1,5 ha terül el, 1980-tól földtani védettséget élvez. A területen az aragonit mellett jelen levő kalcitba belenyomódott őslényeket fedezhetünk fel. 1914-ben Knop Vencel vállalkozó aragonit csiszoló üzemet létesített, 1939-ig bányászták és dolgozták fel az itt található aragonitot. Az ásványból készült termékek ma is megtekinthetők a községben található aragonit múzeumban. A területen sós, meszes és szénsavas forrás tör fel, melyek vizét az egykor híres Unikum fürdő hasznosította.
Forrás :- kovatsfenykepeszet.ro
                              -

                               

 

VIDEO:https://youtu.be/gJiu47ZvOC4

Forrás:Evergreen Man

A túrautvonal ide kattintva elérhető: google térkép

                                                

A Csiga-dombi aragonit telep 8 hektárnyi területen fekszik Korond északi kijáratánál.

Az országosan is egyedűlálló földtani védett területnek tudományos jelentősége van és magába foglalja az országúttól keletre található 643 m. magas Csiga-dombot, helyi nevén Rakodó-hegyet és az egykori bányák területét is.

Itt az aragonit és kalcittelérek, forráskövek, borsókövek, mésztufa (travertin) lerakodások számos változata vizsgálható legtöbbször másodlagos környezetben. Ugyanitt kalcitba "fagyott" őslényeket is találhatunk.

 

Az aragonit bányászat lezárúlt majd százéves történetét a Csiga-dombbal szemben, az országúton létesűlt Aragonit- múzeumban lehet megismerni.
A természetvédelmi terület másik különlegessége a Csiga-dombi Unicum sós-meszes forrás, amely egy természetes eredetű, ma is aktiv forrás.

                                               

A víz karbonátos kiválások aljában tör fel. Kifolyásánál türkizzöld szinű karbonátos, vasas, konyhasós üledéket rak le napjainkban is.

Az egykori aragonit bányák természetvédelmi területe és a Cseredombi borvízforrás (népiesen Fingóborvíz) alig egyórai gyalogtúra során bejárható.

                                           

A sós víz mellett nagy jelentősége van a község határában található aragonitnak, amelyet dr.Bányai János "székely drágakő"-nek nevezett el.