Fábián Zoltán-mester prelucrare iasca Prelucratori de Iasca

Korond, Molnosok utcája,

Ateliere de iască din Corund 

Sursa: http://drumliber.ro/atelierul-de-iasca-din-corund/

Cu toții am văzut iască, acea ciupercă asemănătoare unei copite de cal. O găsim pe arborii din pădurile mari și în filme vedem uneori că e folosită la aprinderea focului. Ei bine, din iască se fac și diferite obiecte de uz comun sau decorative. Prelucrarea iascăi era un meșteșug practicat cândva de peste 70 de familii din Corund, iar astăzi, de doar 6 familii. Ba mai mult, din câte știu, este singurul loc din Europa unde se mai prelucrează iască. Vă invit să aflăm secretele prelucrării și a confecționării obiectelor din iască la unul dintre cei mai buni meșteri iescari, la Atelierul de iască din Corund

Organizator vizita atelier: https://www.facebook.com/SlowToursTransylvania

O iască bună este cea crescută pe un fag bătrân, de 150, poate 200 de ani. Pe vremuri se găseau copaci așa bătrâni și în zona Corundului, dar în zilele noastre meșterul e nevoit să cutreiere pădurile României în lung și lat, către Maramureș, Bucovina sau Valea Jiului. 

Iască bună, iască rea
Sunt mai multe feluri de iască, meșterul „iescar” știe să facă diferența între ele. Cea crescută lent, în pădurile de munte (peste 1500 de metri altitudine) timp de ani de zile (chiar și 3 ani), este cea bună, doar aceasta are densitatea potrivită pentru a fi întinsă fără a se rupe. 

Cum se prelucrează iasca?
Întâi de toate, soțul curăță coaja și imperfecțiunile; coaja este tare și nefolositoare, iar curățarea se face cu un fel de seceră. Urmează tăierea ei în „felii”; aici intervine experiența, meșterul știe să o felieze în funcție de creștere, lucru indicat de culoarea ei.
Mai departe, felia noastră trebuie întinsă bine. Se bate un pic cu ciocanul, iar din acest punct se întinde foarte mult, cu mâna. Meșterul controlează fiecare etapă, mulțimea de ani de experiență îi spun cât și cum să procedeze.
Vine și rândul soției sale să preia munca. Va întinde iasca uscată și va îndrepta mai mult ce făcuse soțul ei, apoi va crea artă. Cu ajutorul formelor și a fierului de călcat, mâinile-i iscusite vor crea obiecte nu doar practice, dar și frumoase. 

Ce obiecte se fac din iască? Știm că inițial, iasca se folosea la aprinderea focului, la tratarea durerilor sau închiderea rănilor, căci și la asta e bună iasca. Apoi s-a descoperit că dacă e prelucrată, e bună și la crearea pălăriilor. Iar de aici, limita este dată de imaginația meșterului: se fac și șepci, poșete, brățări, mărțișoare, tot felul de obiecte decorative, materiale de șters ochelarii. 

Organizator vizita atelier: https://www.facebook.com/SlowToursTransylvania 

 

 

Pentru variație, cu fierul de călcat încins se arde mai mult materialul, până se va crea o nuanță.

 

 

Sursa: http://drumliber.ro/atelierul-de-iasca-din-corund/

Rezervare

Nu am nevoie Mic dejun Mic dejun și cină (demipensiune)

Contact