Fazekas ház -Páll Antal Állandó programok

Korond, Románia, Hargita megye,

PÁLL ANTAL  

FAZEKAS HÁZ –CASA OLARULUI

Kedves vásárlók!

Lehet rendelni facebook oldalunkon is kerámiákat.

Rendelhetőek:

-házszámtáblák,

-utcanév táblák,

-feliratos táblácskák személyes,választható szöveggel, különböző méretben.

Èrdeklődjetek és nézelődjetek.

Szép napot mindenkinek!

 

Olvassátok el a rólunk készült riportot!

Válaszút előtt áll a korondi fazekasság: nincs nagy kereslet a hagyományos motívumokkal díszített termékek iránt

(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/valaszut-elott-all-a-korondi-fazekassag-nincs-nagy-kereslet-a-hagyomanyos-motivumokkal-diszitett-termekek-irant#)

Hatalmas kerámiaválaszték fogadja a Korondon átutazót.

A Hargita megyei faluban azonban csak az tud hagyományos díszítésű kerámiát vásárolni, aki előzőleg tájékozódik, és a megfelelő mestert keresi meg.

Erről beszélgettünk Páll Antallal, Korond egyik leghíresebb fazekas családjának leszármazottjával.

Válaszút előtt áll a korondi fazekasság: nincs nagy kereslet a hagyományos motívumokkal díszített termékek iránt Páll Antal korondi fazekasmester a régi, hagyományos motívumokat és formavilágot élteti tovább.

A Páll család az elmúlt száz esztendőben hivatkozási alap a hagyományos korondi fazekasság értékeinek megőrzése terén, napjainkban még sincs könnyű dolga a Hargita megyei faluban maradt, és fazekassággal foglalkozó 47 éves Páll Antalnak.

A két világháború között Bandi Dezső iparművész biztatására Páll Antal nagyapja kezdett el kutakodni a századfordulóra kiveszett régi motívumok iránt, így ő volt az első a faluban, aki újra meghonosította a régi forma-, motívum- és színvilágot termékeiben.

18 gyereke közül 9 érte meg a felnőttkort, és közülük négyen folytatták az ősi mesterséget, többek között Páll Antal édesapja, aki 1993-ban hunyt el. Páll Antal 78 éves édesanyja azonban ma is aktív, hiszen ő festi az összes kerámiát, amit a fia készít.

Ezek változatlanul a hagyományos sóvidéki színvilágot őrzik, amely a korábbi évszázadokban jellemezte a korondi fazekasságot. A jóval több munkát igénylő, régi motívumokkal és színekkel ékesített, Páll-féle korondi kerámiát manapság elég nehéz eladni olyan körülmények között, amikor a piacot elöntötte az olcsó giccs, és egyre több korondi kereskedő próbál versenybe szállni úgy, hogy nagyüzemi leárazott kerámiát árul.

Páll Antal is elismeri, hogy a mai modern lakásokat nem cifrázzák korondi kerámiával, így egyre szűkebb az a réteg, amely a hagyományos népi értékeket, az igazi kézműves termékeket keresi, és hajlandó valamivel többet fizetni ezért.

Vásárlóik többnyire szüleik és nagyszüleik ismertségi köréből érkeznek, a régi „törzsvendégek” leszármazottjai.

„A Ceaușescu-rendszerben nagyon sokan jártak hozzánk Magyarországról és a Kárpát-medence más régióiból. A Kádár-rendszer utolsó éveiben az akkori magyar ellenzék többsége megfordult nálunk.

Azokban az években nem volt szabad külföldieket vendégül látni, így elég nagy kockázatot vállalva a csűrben, a házban altattuk őket. A szüleinkhez jártak kerámiáért, mert tudták, hogy itt lehet valódi korondi értéket vásárolni. A leszármazottaik járnak vissza ma is, igaz, jóval kisebb számban” – magyarázza a műhelyben vendéglátóm.

Közben megmutatja, hogyan készül a korongon az edénytest, amit a szikkasztás, a kaolinnal való leöntés, a karcolás, csíkozás vagy festés, díszítés követ, végül a mázas edényeket kiégetik.

Mindent eladnak korondiként, a falakon ott sorakoznak a Páll család által kapott kitüntetések, amelyek közül a Magyar Örökség Díjra és a Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjére a legbüszkébbek.

Olyan elismerések, amelyek a család elmúlt száz esztendejének szorgalmát és kitartását dicsérik. A forgalom szempontjából azonban ez nem olyan érték, ami arra késztetné a felszínesen tájékozódó turistákat, hogy utána olvassanak, kitől is lehetne Korondon valódi sóvidéki motívumokkal díszített kerámiát vásárolni.

Ennek okát Páll Antal abban látja, hogy már nagyon régóta fazekasok és kereskedők „osztoznak” meg a helyi kézműves iparágon.

Régen úgy alakult, hogy a falu legszegényebb emberei közül kikerülő fazekasok edényeit a falu jobb módú állattartó gazdái vitték szekérrel vásárba, majd a hasznon osztoztak. Később ez a két tevékenység elvált egymástól, így kialakult egy kerámiával kereskedő réteg, amely mára megerősödött Korondon.

A falu főutcájának elköltöztetésével a szerencsésebbek hozzájutottak egy-egy darab földterülethez, ahol megalapozhatták kereskedésüket, így ők a megrendelői a fazekasoknak.  

„A mai kerámiakereskedelemben a nyomottár-szindróma uralkodik.

A kereskedőknek az az elvárása a fazekasokkal szemben, hogy kevés anyagból olcsón dolgozzanak. Aki ért a szakmához, az tudja, hogy ez a mentalitás milyen kompromisszumokkal jár. A turista úgysem ért hozzá, így bármire rá lehet fogni, hogy korondi motívum, és mindent eladnak. Sajnos, a legtöbb terméknek ma már nincs köze a hagyományos sóvidéki kerámiához” – panaszolja vendéglátóm.

Páll Antalnak a falu alsó részén, a „fősodortól” kissé távolabb fekszik a portája, és a kapu előtt egy kis üzlethelyiség található. Korond felső részéből költöztek ide a tágas telekre, amit még az édesapja vásárolt az egykori termelőszövetkezet felbomlása után.

Az energiaválság is nehezíti a körülményeket Páll szerint a korondi fazekasság sikere mindig nagymértékben függött a román vásárlóktól. Már a Monarchia idején sok korondi eljárt Kárpátokon túli vásárokba, Trianon után még többen.

Ez is hozzájárult a választék gyökeres átalakulásához, hiszen minden mester meg akart élni szakmájából, így azt gyártottak, amire volt kereslet. Így van ez ma is, hiszen most is sokan kereskednek Moldvában vagy a regáti városokban.

Ma már szinte egyedül Korond maradt az országban, ahol él a fazekasság. De itt is egyre kevesebb fiatal vállalja ezt a munkát, és miután nem maradt fenn szakiskolai, szaklíceumi képzés, csak ott tudják továbbvinni a mesterséget, ahol a családban van kitől megtanulni, elsajátítani.

A korondi fazekasság átalakulóban van, csak kevés helyen lehet eredeti színvilágú termékeket vásárolni,

A korongon elkészített kerámia csupán egyik része a hosszú műveletsornak. Nagyon fontos a hozzáértő, tehetséges női kéz, amely megrajzolja, kidíszíti az edényeket. És mivel egyikre sincs jelentkező, egyre nehezebb Korondon is tovább éltetni a mesterséget, amely hosszú generációk óta biztosítja a sóvidéki falu boldogulását.

A korondi fazekasság igazából kényszerfoglalkozásként jelent meg évszázadokkal ezelőtt: a település lélekszámához viszonyítva mindig kevés és gyenge hozamú volt a termőföld, így a szegényebb sorsú családoknak más megélhetés után kellett nézniük. De mára gyökeresen megváltozott a helyzet.

A fazekasság azok számára maradt alternatíva, ahol a családi kötelék és az elköteleződés találkozik a fiatalok elhatározásával, hogy továbbvigyék a hagyományt.

A bokályokat, tányérokat, boros edényeket, csuprokat, poharakat és egyéb típusú kerámiát készítő Páll Antal szerint a szakma átalakulás, átrendeződés előtt áll, amibe beleszólhat a kirobbant energiaválság.

A régi, nagy kapacitású, fatüzeléses kemencék helyett – amelyekbe a fazekasságból élő korondi család bepakolhatta három havi munkájának végtermékét – megjelentek a praktikusabb villanykemencék.

Ezekkel az a gond, hogy megfizethetetlenné válik a villanyáram-fogyasztás. Így aztán egyre többen töprengenek azon, hogy hogyan lesz tovább.

„Próbáljuk tartani a régi típusú, teljes mintázatot.

Kérdés, hogy meddig lesz rá igény. Meggyőződésem, hogy ha tovább akarjuk vinni nagyszüleink és dédszüleink hagyományát, meg kell találnunk az életképes kompromisszumokat” – mondja búcsúzóul Páll Antal korondi fazekasmester.

 

Forrás:

Makkay József • 2022. szeptember 17

(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/valaszut-elott-all-a-korondi-fazekassag-nincs-nagy-kereslet-a-hagyomanyos-motivumokkal-diszitett-termekek-irant#)

Hatalmas kerámiaválaszték fogadja a Korondon átutazót. A Hargita megyei faluban azonban csak az tud hagyományos díszítésű kerámiát vásárolni, aki előzőleg tájékozódik, és a megfelelő mestert keresi meg. Erről beszélgettünk Páll Antallal, Korond egyik leghíresebb fazekas családjának leszármazottjával.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/valaszut-elott-all-a-korondi-fazekassag-nincs-nagy-kereslet-a-hagyomanyos-motivumokkal-diszitett-termekek-irant#)

Kapcsolat

Foglalás

Nem igénylem Reggeli Reggeli és vacsora (Félpanzió)

Kapcsolat